vineri, 20 martie 2009

europa prin binoclul celorlalţi


în mod ironic, aşa cum europenii au privit america drept continentul tuturor posibilităţilor, acum america priveşte exact în acelaşi mod bătrânul continent. e de ajuns să ne uităm la filme ca eurotrip sau pulp fiction (vezi începutul) pentru a constata că americanii au o părere cel puţin surprinzătoare despre europa, îmi permit să zic destul de eronată. au dreptate totuşi într-un fel, în europa nonconformismul e la el acasă. şi uneori îl găsim conjugat rafinat şi exotic.

arabii văd europa ca pe o şansă. să facă ceva în plus sau să se detaşeze de ce nu le place la ei. dar niciodată nu îşi abandonează principiile musulmane pentru cele europeniste, deşi mai calcă pe bec. sunt mândri că sunt ce sunt.

negri abia aşteaptă să ajungă aici. mulţi au complexul fostului sclav pe pe plantaţia de pe bumbac. sunt absurzi, lumea e suficient de deschisă şi obişnuită cu ei ca să mai creadă aşa ceva. cred că le place să se victimizeze.

despre chinezi, japonezi, etc habar n-am. deşi sunt foarte mulţi aici nu am intrat în contact cu ei fiindcă umblă doar în grupuri şi sunt cam ciudăţei.pare că le place, dar n-aş băga mâna în foc.

europa e stranie. şi plină de contradicţii. un fel de talmeş balmeş sub o denumire pretenţioasă. de aia e şi aşa irezistibilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu